ציון נכשל
- צוות לאן תגיע
- Jun 12, 2019
- 3 min read
Updated: Jun 12, 2019
השפה הערבית במערכת החינוך
במשך עשרות רבות של שנים, הונהגו לימודי השפה הערבית בחלק מבתי הספר העבריים. הוראת השפה הערבית היא נדבך מרכזי, בלעדי כמעט, בחינוך לדו־קיום ערבי־יהודי במערכת החינוך בישראל. ואולם ההישגים בתחום השפה הערבית הנם דלים.
רק מיעוט בקרב התלמידים היהודיים לומדים ערבית בחטיבה העליונה, ורמת ידיעתם בערבית של בוגרי מערכת החינוך בערבית דלה, דלה מאוד.
הוכחה מובהקת לכך הוא המחקר שערכה עמותת 'סיכוי' שחשף את המצב העגום של הוראת הערבית במערכת החינוך.
על פי ממצאי המחקר, רק 1.6% מהיהודים הבוגרים בישראל מעידים על עצמם כי הם מסוגלים לנהל שיחה בערבית הודות לשיעורי השפה בבית הספר, זאת לעומת 40% מהבוגרים היהודים המדווחים כי הודות למערכת החינוך הם למדו לשוחח באנגלית. בסך הכל, עלה כי רק 8.6% מהבוגרים היהודים הם בעלי יכולת בסיסית בשפה הערבית כשפה זרה, אך רובם לא רכשו אותה הודות לשיעורי הערבית במערכת החינוך. זאת על אף העובדה שזו שפתם של כחמישית מאזרחי המדינה, כמו גם העובדה שמדובר בשפה רשמית בישראל.
כדי לבדוק זאת ראיינתי תלמידה שנמצאת במגמת ערבית בבית הספר (5 יח''ל) –
- ירדן (16, כיתה יא, בית הספר מכללת אורט)
• מה את לומדת בשיעור ערבית?
את השפה הדקדוקית והספרותית, פועל, תחביר, קריאת אנסינים ואוצר מילים של השפה העיתונאית
• האם יש לך ידע בשפה מעבר לדברים הטכניים? כמו ערבית מדוברת ?
ברמה מועטה
• רכשת את הידע מבית הספר ?
לא כל כך, בעיקר משמיעת השפה בתכניות טלווזיה וכו'
• את מסוגלת לנהל שיחה בערבית?
ברמה נמוכה מאוד
• את חושבת שבית הספר נותן לך את כל הכלים ללמוד את השפה כראוי? תפרטי..
לפי דעתי בית הספר כן מסייע ומרחיב, אך לא ברמה הדרושה שתסייע לי לנהל שיחה בשפה הערבית ולהשתמש בה לצרכי דיבור או הבנה של השפה, בנוסף, החומר הנלמד בבית הספר טכני ופחות שימושי לצרכי היומיום.
• את מתכננת / רוצה לפתח את הערבית לאחר בית הספר (כמו תפקיד בצבא שמשלב ערבית או עבודה בסגנון) ?
לא..
• את ממליצה לבחור במגמת ערבית ? למה?
אני ממליצה לבחור במגמת ערבית למי שמתכנן לפתח את המקצוע בעתיד ולהשתמש בו, מעבר לכך, מי שבוחר במגמה לצרכי ההשערה או ידיעת השפה, מגמת ערבית בבתי הספר פחות נותנת כלים לשם כך ולכן היא לא כל כך תועיל ותסייע ברכישת הידע..
• את בעצם אומרת שמי שיוצא ממגמת ערבית בסיום בית הספר יוכל ישר לעבוד במשהו שקשור בזה ? יהיה לו מספיק ידע ? או שהוא צריך להשלים את הידע בעצמו?
הוא יצטרך להשלים את הידע בעצמו, המגמה לא נותנת מספיק ידע וכישורים על מנת להשתמש בשפה ולדבר אותה כראוי ברמה של עיסוק בה.
• יש משהו שהיית רוצה לשנות במסגרת לימוד השפה הערבית?
הייתי רוצה שיילמדו את השפה בצורה שתועיל לתלמידים ותאפשר להם באמת להשתמש בה מעבר לרמה הטכנית, בבית הספר מלמדים ערבית ספרותית שהיא לא פחות חשובה ממדוברת, אך זה עדיין לא מספיק על מנת שנסיים את בית הספר ותהיה לנו אפשרות לדבר את השפה ולהתשמש בה, לכן, חשוב לשלב במסגרת הלימוד של השפה גם ערבית מדוברת על מנת שנדע את השפה ולא רק ברמה הטכנית.
בתור תלמידה שלומדת במגמת ערבית בבית הספר הנני יכולה להעיד גם על המצב.
השפה הערבית מתחלקת ל2 – הערבית הספרותית והערבית המדוברת – ישנו הבדל די משמעותי, בבתי הספר מלמדים את השפה הספרותית דבר שמתנהל בעיקר בצורה טכנית, חוקים, כללים, תחביר וכו' אין נגיעה בשפה המדוברת או בתרבות הערבית, ברגע שנצא מבית הספר לא יהיה לנו ידע מעבר לחוקים אלו על הערבית, אנו נצטרך להשלים זאת בעצמנו - דבר זה מבזבז זמן, ומעבר לכך הלמידה הטכנית של השפה מרחיקה עוד ועוד תלמידים מלמידת השפה, זה הופך את הלימוד לטכני ומשעמם הרבה יותר.
מאי כהן.
Comments